tweetgenie raad je leeftijd

Nieuwe Tool TweetGenie Biedt Inzicht in Leeftijd en Geslacht van Twitteraars

Vandaag presenteren het Meertens Instituut en de Universiteit Twente met trots TweetGenie, een innovatieve software die de leeftijd en het geslacht van Nederlandse twitteraars kan inschatten op basis van hun taalgebruik. Verbazingwekkend genoeg heeft TweetGenie in 85% van de gevallen gelijk als het gaat om het geslacht, en zit het er gemiddeld minder dan vier jaar naast bij het bepalen van de leeftijd. Dit maakt het programma zelfs nauwkeuriger dan menselijke inschattingen.

Twitter biedt een schat aan informatie over hoe verschillende groepen communiceren. Uit de data blijkt bijvoorbeeld dat jongeren vaker over persoonlijke zaken en school tweeten en meer geneigd zijn om smileys te gebruiken. Oudere twitteraars daarentegen neigen naar het gebruik van uitgebreidere woordkeuzes, langere zinnen en maken vaker gebruik van links en hashtags.

TweetGenie, nu in zijn eerste versie, biedt gebruikers de kans om de leeftijd en het geslacht van een twitteraar te raden puur op basis van hun tweets, zonder te kijken naar hun naam, profielfoto of andere persoonlijke informatie. Benieuwd of je beter bent dan de computer? Probeer het zelf uit!

Dit project is een onderdeel van het promotieonderzoek van Dong Nguyen, die de verspreiding van verhalen en geruchten op sociale media bestudeert. De technologie achter TweetGenie kan ook waardevol zijn voor marketingdoeleinden.

De samenwerking tussen het Meertens Instituut, gespecialiseerd in de Nederlandse taal en cultuur, en de technische experts van de vakgroep Human Media Interaction van de UT, heeft dit baanbrekende onderzoek mogelijk gemaakt, met financiële steun van NWO en KNAW.

Persinformatie

Voor aanvullende informatie of een kopie van het wetenschappelijke artikel “How Old Do You Think I Am?” kunt u contact met ons opnemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp